Tříkolečkové korčule - dobrá voľba?

V dnešnom príspevku by sme radi venovali čas tříkolečkovým korčuliam, na ktoré sa často dotazujete ... Aké prináša výhody? Nevýhody? Prečo ním dať prednosť pred overenú klasikou štyroch koliesok?

Preto by sme tu radi zhrnuli niekoľko základných rozdielov a uľahčili vám tak následnú voľbu.

dvoje

 

S tříkolečkovými korčuľami sa stretávame už pomerne dlhú dobu, stali sa bežnou ponukou väčšiny výrobcov. Aj napriek tomu má ale stále veľa zákazníkov obavy ísť do "niečoho nového" a prejsť tak zo 4 koliesok na 3. A to aj v prípade že by im to mohlo priniesť mnoho výhod. Niet sa ale čoho báť!

 

Osadenie tromi kolieskami sa začalo vykonávať najmä z dôvodu možnosti osadiť korčule väčšími kolieskami. Začalo to u speedových korčulí a postupne sa stalo súčasťou aj korčúľ fitness.

Väčšie kolieska nám prináša vyššiu rýchlosť, zotrvačnosť, lepšie prekonávanie nerovností. Je menšie riziko Zasek o spadnutý vetvičku alebo kamienky, z čoho plynie aj vyššiu bezpečnosť.

Zároveň tri kolieska umožňujú zachovať rovnakú dĺžku rámu ako konštrukcia so štyrmi (ale menšími kolieskami) - Nestratí tak nič zo svojej ovládateľnosti a zachovajú vyššie spomínané výhody.

Vďaka osadenie tromi kolieskami je tiež možné výrazne ovplyvniť hmotnosť korčule.

Výhoda 3 kolieskových korčúľ sa prejaví predovšetkým u koliesok s priemerom 100mm a viac. Osadenie štyrmi takými kolieskami vyžaduje dlhší rám, u ktorého je horšia manévrovateľnosť a korčule neprinesú napríklad toľko hravosti a zábavy. Naopak použitím 3 koliesok sa nám dĺžka rámu skráti a zachováme tak dobrú ovládateľnosť pri možnosti čerpať výhody väčších Koleč (rýchlosť, zotrvačnosť, prekonávanie nerovností). Navyše umiestnenie stredového kolieska priamo pod ťažiskom uľahčuje otáčanie a prispieva tak k celkovej ovládateľnosti korčúľ.

 

Rovnako ale ako u mnohých ďalších vecí, aj tu nájdeme nevýhody. K nevýhodám patrí napríklad fakt, že s väčším priemerom koliesok zvyšujeme svoje ťažisko, čo má za následok horšiu stabilitu. Navyše čím väčšie kolieska používame, musíme myslieť na fakt, že bude potrebné vyvinúť vyššiu silu na ich rozbehnutí (bude horšia akcelerácia).

Preto je vždy na mieste zvážiť všetky pre a proti a vybrať tak optimálny variant, ktorý nám bude sedieť.

 

Ku koncu si výhody a nevýhody Prehľadné zhrňme!

 

Výhody

Rýchlosť + zotrvačnosť, (čím väčší priemer koliesok, tým korčule lepšie drži získanú rýchlosť),

prekonávanie nerovností,

dĺžka rámu (umožňuje použiť väčší priemer koliesok a zachovať manévrovateľnosť),

nižšia váha.

 

Nevýhody

Horšie akcelerácie - (čím väčší priemer koliesok, tým potrebujete viac sily k rozbehnutí korčúľ)

vyššia ťažisko.

 

Záver

Z trojkolečkových korčúľ môžeme dostať vyššiu rýchlosť, pri použití kratšieho rámu super obratnosť a vďaka väčším kolieskam nám to lepšie pôjde na horšom povrchu. Nemenej podstatná je vyššia bezpečnosť vďaka väčším medzerám medzi jednotlivými kolieskami a absorpciu nerovností.

Ak výberu korčúľ venujete dostatok času, môžete získať skvelé korčule a na 4 kolieska už si nespomeniete ..

 

Ak máte s výberom problém, ozvite sa! Radi vám pomôžeme nájsť vhodné korčule!

Na našu ponuku korčúľ sa môžete pozrieť tu.