Fotochromatické okuliare

Ak radi športujete a venujete sa outdoorovým športom, určíte máte okuliare, na ktoré nedáte dopustiť. Predsa len ich ochranná funkcia pred slnkom, rôznym hmyzom, kamienky a prachom nie je zanedbateľná.

Čo ale robíte v prípade zmeny svetelných podmienok? Máte okuliare s vysokým slnečným filtrom, ktoré ochranný pred slnkom, ale v lese je musíte dávať dole alebo naopak s čírym sklom ale od slnka neochráni? Premýšľali ste už o fotochromatických okuliaroch?

 

Bežné slnečné okuliare majú vopred stanovenú mieru zafarbenie - bez ohľadu na situáciu, v ktorej sa nachádzate majú stále rovnaký odtieň. Táto vlastnosť nemusí byť pri niektorých športoch žiaduce, najmä v prípadoch, keď dochádza k častým zmenám svetelných podmienok a potrebujete rýchlo vnímať prostredie, v ktorom sa pohybujete.

Oproti tomu okuliare fotochromatické vie svoj odtieň meniť a tým sa prostrediu prispôsobiť.

 

 

TECHNOLÓGIE

Technológia použitá pri fotochromatických okuliarov bola vyvinutá firn Corning v 60. rokoch dvadsiateho storočia.

Na UV žiarenia sú šošovky schopné reagovať vďaka chemickej reakcii, ktorá v nich pri zmene svetelných podmienok prebieha.

Fotochromatické šošovky obsahujú až milióny molekúl látok ako je chlorid strieborný alebo halogenid striebra, ktoré sú vo svojom pôvodnom stave číre a prepúšťa všetko svetlo. Keď je ale vystavíme UV žiarenie, začnú meniť molekulárnu štruktúru, zmení tvar a svetlo prestanú prepúšťať. Tento proces prebieha aj v opačnom slede, preto keď sa prestanú žiareniu vystavovať, opäť začnú prepúšťať všetko svetlo. Pričom proces, kedy sa šošovky opäť stávajú svetlu priepustnými prebieha pomalšie.

Čím silnejší UV žiarenie je, tým tmavšie sa šošovka zafarbí.

 

 

 fotochromatické b

 

NA ČO NEZABUDNÚT PRI VÝBERE

 

Ponuka fotochromatických okuliarov je dnes pomerne široká, preto nie je problém vybrať okuliare, ktoré nám budú vyhovovať po všetkých stránkach.

 

Pri výbere okuliarov si nezabudnite položiť otázku .:

 

Na čo budem okuliare používať?

V akých podmienkach okuliare budem používať?

 

Pri robení okuliarov doporučujeme okuliare vyskúšať a vybrať tie, ktoré budú na náš tvár sedieť a budú najpohodlnejšie. Okuliare by v žiadnom prípade nemali nikde nepríjemne tlačiť a mať tendenciu z tváre padať alebo skĺzavať. Dobrému usadenie napomáha tiež nastaviteľný nosník, ktorý je možné prispôsobiť tvaru vášho nosa a zvýšiť tak pohodlie pri nosení - Dnes už u športových okuliarov štandardom.

Okuliare by tiež mali zakrývať tvár bez viditeľných väčších medzier, ktorými by sa k očiam mohol dostať hmyz.

 

V našej ponuke máme najviac zastúpené okuliare od českého výrobcu R2, ktorý ponúka výborný pomer cena / výkon a máme s nimi skvelé skúsenosti.

Ak ste náročnejší a potrpíte si na prémiové spracovanie a veľmi kvalitnú optiku ponúkame aj okuliare od talianskeho Rudy Project.

 

Na našu ponuku fotochromatických okuliarov sa môžeš pozrieť TU.

 

ZÁVER

Fotochromatické, alebo tiež samozafarbovacie okuliare majú už svoje pevné miesto na trhu a nie je sa čomu diviť. Univerzálna športové okuliare, ktoré je možné použiť v rôznych svetelných podmienkach bez nutnosti výmeny skiel sa musí hodiť snáď každému športovcovi.

Nemusíte myslieť na výmenu skiel, prípadne vlastniť druhé okuliare pre iné svetelné podmienky. Po celú dobu máte okuliare jedny a tie sa vám upraví podľa aktuálnej situácie.

 

Ich využitie si chvália najmä cyklisti, ale využijeme ich aj u rady ďalších športov.