KOLIESKOVÉ KORČULE - ROZDELENIE

KOLIESKOVÉ KORČULE - ROZDELENIE

 

Čím ďalej viac športovcov podlieha kúzlu in-line korčuľovanie. Tento šport je obľúbený predovšetkým preto, že umožňuje udržiavať sa v kondícii a zároveň sa skvele pobaviť, to všetko s minimálnymi nákladmi, čítajúci kolieskové korčule, prilbu, chrániče, prípadne nejaký batoh či ľadvinku na nápoj. V posledných rokoch sa dokonca aj mestá zameriavajú na outdoorové športy a priaznivcom inline korčuľovanie vychádzajú v ústrety neustálym rozširovaním cyklistických a inline chodníkov a tiež organizovaním výletov mestom (za všetky spomenieme pravidelné prechádzky Brnom, ktoré nenechajú chladným žiadneho brnenského korčuliarov či korčuliarky).

O rozvoj inline korčuľovanie a inline korčúľ sa zaslúžili predovšetkým bratia Olsenovi, ktorí prvýkrát predstavili kolieskové korčule ako inline korčule s kolieskami v jednom rade. Dovtedy existovali iba dvojradové kolieskové korčule, využívané skôr v uzavretých priestoroch pre korčule vyhradených. Tieto korčule boli problémové kvôli kvalite koliesok, ktorá sa neustále ničila a tiež kvôli nedostatočne prepracovaným brzdám. Existuje niekoľko typov kolieskových korčúľ, z ktorých uvedieme tie základné, aby sme vás aspoň trochu uviedli do obrazu, ak sa budete rozhodovať pre výber svojich korčulí.

 

Fitness inline korčule v sebe zahŕňajú širokú škálu korčulí určených tým, ktorí s korčuľovaním začínajú, ale aj tým, ktorí už majú nejaké skúsenosti. Väčšina fitness korčulí je vybavená hliníkovým alebo kompozitovým rámom, presnejšími ložiskami a kolieskami v rozmedzí 80-90mm. Fitness korčule sa profilujú kvalitné jazdou bez straty pohodlia, stability a manévrovateľnosti. Najobľúbenejšími fitness modely sú modely Rollerblade Spark, Macroblade, Sirio a Tempest. Na všetkých fitness korčuliach je odmontovatelná brzda.

Fitness inline korčule

 

Speed brusle neboli závodní brusle, jsou určeny, jak už z názvu vyplývá, závodníkům a zkušeným bruslařům, kteří mají s inline bruslením již dlouhé zkušenosti. Speed brusle jsou osazeny nejpřesnějšími ložisky a závodními osičkami. Jsou postaveny na hliníkových rámech a osazeny kolečky o průměru 100-110-125 mm. Závodní brusle mají často sníženou karbonovou botičku pro maximalizaci přenosu síly na brusli. Mezi oblíbené modely závodních bruslí patří modely Rollerblade Racemachine, Tempest 100-125.

Speed brusle

 

Freestyle brusle jsou určeny těm bruslařům, kteří tráví více času ve městech nebo ve skate parcích, než na upravených cyklostezkách. Skelet brusle je proto pevnější než je tomu u ostatních typů bruslí, brusle jsou postaveny na pevném rámu a nízkých kolečkách k docílení lepší stabilizace a manévrovatelnosti.

Freestyle brusle

 

Posledním zmíněným typem jsou brusle pro děti, které jsou velikostně nastavitelné, aby brusle rostly zároveň s velikostí nohy dítěte. Brusle jsou anatomicky přizpůsobené noze dítěte a stejně tak jsou uzpůsobené i ostatní složky brusle, tedy nízká kolečka a kompozitový rám. Některé modely jsou dokonce natolik uzpůsobené dětem, že je jim šitý na míru také design, jako je tomu například u modelu Rollerblade Spitfire Flash, který má na přední straně brusle led diodu, která se při jízdě rozbliká. Doporučujeme vybírat pouze kvalitní značkové brusle např. Rollerblade!

Brusle pro děti