FREESTYLE JAZDA NA IN-LINE KORČUĽACH

FREESTYLE JAZDA NA IN-LINE KORČUĽACH


Na in-line korčuliach netreba len jazdiť rovno po cykloceste, ale môžete sa na nich venovať aj niečomu viac adrenalínovému. Pomerne mladú disciplínou je tzv. Freestyle korčuľovanie, teda voľná jazda. Rovnako ako pri freestyle na bicykli alebo lyžiach, aj na korčuliach sa vykonáva rôzne figúry, zostavy a skoky.

 

 

Freestyle má niekoľko rôznych kategórií. Najrozšírenejší disciplínou je freestyle slalom, teda prechádzaní trasy okolo rozostavaných prekážok, pričom korčuliar predvádza rôzne triky. Týchto trikov je celý rad, od jednoduchých po veľmi zložité. Zábavné je, že jednotlivé prvky môžete ľubovoľne kombinovať v zostavách, a dokonca si aj vymýšľať triky vlastné. K trénovanie freestyle slalome nepotrebujete nič viac než rovný priestor a pár plastových téglikov, ktoré poslúžia ako prekážky. Freestyle slalom nie je o rýchlosti, ale o zvládnutie trikov. V súťažiach a tzv. Battles má každý účastník rovnaký čas na to, aby predviedol svoju choreografiu, ktorá je často prepojená s hudbou. U slalome sa jazdí aj speed variant, kde hrá dôležitejšiu úlohu rýchlosť prejdenie trasy.

Druhou kategóriou sú skoky. Vždy je cieľom prekonať tyč umiestnenú medzi dvoma stĺpikmi. Buď môže ísť o tzv. High jump, teda skok do výšky pomocou odrazového mostíka, u ktorého sa počíta výška skoku. Druhým variantom je freestyle jump, u ktorého ide predovšetkým o techniku ​​vykonaného skoku.

 

 

V neposlednom rade sa začína tiež presadzovať tanec na korčuliach. Choreografia je podobná ako pri slalome, ale s väčším dôrazom na prepojenie s hudbou a bez nutnosti obchádzať tégliky. Tento "tanec" sa väčšinou jazdí na dvojřadových korčuliach, s ktorými sa pri tanečných kreáciách omnoho lepšie manipuluje.

Freestyle jazdenie treba prispôsobiť tiež vaše in-line korčule. Najvyššie samozrejme urobíte, ak si zaobstaráte celé korčule určené pre freestyle jazdu. Pokiaľ ale ešte len skúšate a nie ste si zatiaľ istí, či sa budete tejto disciplíne chcieť venovať aj v budúcnosti, postačí pre začiatok, keď si k svojim fitness korčuliam kúpite freestyle kolieska. Potrebujete, aby vaše korčule bola dobre ovládateľná, čo zabezpečí kolieska s malým priemerom z tvrdého materiálu.